Wat kan een vanvoor-in-de-dertiger, braafjes getrouwd met twee kinders, nu voor belangrijks te melden hebben, vraag je je misschien af.
Terecht, de kans is klein dat deze weblog het wereldnieuws zal halen. Als je op zoek bent naar scoops en nieuwtjes, moet ik je dan ook teleurstellen. Het enige dat ik hier te bieden heb is een venstertje, op mijn leven, gedachten enzovoort.

15 september 2015

Vluchteling

Vluchteling,
je staat hier vaak in de kou.
Waarom zijn mensen bang van jou?
Vluchteling, 
ook jij wil leven.
Waarom willen mensen jou die kans niet geven?

Een nummer van de campagne van Welzijnszorg jaaaaren geleden. En nog zo actueel.

Er is al zoveel over gezegd en geschreven. Over Ayan, over IS-strijders die met de stromen vluchtelingen mee binnen glippen in Fort Europa. Door de betaalde pers, door mensen met een mening en te weinig remming om die mening niet te verkondigen op sociale media, door geëngageerde mensen.

Ik ben geschrokken, de laatste weken. Geschrokken hoe weinig verdraagzaamheid en vooral solidariteit er is bij sommige mensen. Hoe makkelijk het is om te roepen dat ze maar in "hun land" moeten blijven, of om halve waarheden over te nemen van andere websites of zelfs gewoon leugens. Je zag het vast ook wel, dat de vader van Ayan enkel de oversteek maakte omdat hij nieuwe tanden wilde. Of dat hij zelf een mensensmokkelaar was. Dat IS al 4000 strijders heeft binnengesmokkeld in Europa.

Wat betreft de vader van Ayan: doet dat ertoe? Maakt het de dood van een 3-jarig jongetje, zijn broertje en zijn moeder minder verschrikkelijk als we weten dat het motief van de vader anders was of niet enkel bestond over een zoektocht naar veiligheid en een beter leven? Zorgt dat ervoor dat we dan de ogen kunnen sluiten voor de vluchtelingencrisis en alle ellende die er gaande is in het Midden-Oosten en die de mensen naar hier drijft?

De IS-strijders, daar wil ik eigenlijk geen woorden aan vuil maken, maar ik doe het toch. Ten eerste dateert het oorspronkelijke artikel van een jaar geleden. Vóór de grote stromen vluchtelingen tot hier geraakten dus. Ten tweede, als we ons daardoor laten bang maken bereikt IS exact wat ze wil: angst zaaien. Want angst zaait verdeeldheid, een mentaliteit van ieder voor zich (en met een beetje geluk nog God voor ons allen). En die mentaliteit, daar profiteren ze van.

Ik ben ook geschrokken hoeveel solidariteit er leeft bij andere mensen. In mijn omgeving zag ik spontane inzamelacties de kop op steken, mensen reden naar Brussel of naar asielcentra en verzamelden in hun omgeving allerlei zaken die beter gebruikt konden worden door zij die alles achterlieten op zoek naar veiligheid en vrijheid.

Dat geeft me hoop, hoop dat de wereld nog niet helemaal om zeep is, dat er nog mensen zijn met het hart op de juiste plaats. En geluk, en tevredenheid dat ik mijn vrienden zorgvuldig heb uitgekozen.

2 Comments:

At 15:39, Blogger Lieve Van Dievel said...

We zijn met onze school op zoek naar de melodie van het lied:
"Vluchteling, je staat hier vaak in de kou .." maar kunnen het nergens vinden.
Ik begin te hopen dat jij ons uit de nood kan helpen ...

 
At 11:24, Blogger K'nijn said...

Als ik mijn koorkaft vind kan ik dat, maar ik vind ze al een tijdje niet meer...

 

Een reactie posten

<< Home